Torr hud & päls

Hjälpen måste komma såväl inifrån som utifrån.

* Ge hunden någon av våra YuMEGA oljor i maten dagligen, gärna i kombination med YuMEGA Boost pulvret som dels stärker men även ger glans och liv till pälsen.
Det finns tre olika oljor i YuMEGA sortimentet, Itchy Dog som stärker hudbarriären och rekommenderas till hundar  med känslig och/eller irriterad hud, Dog som är en vegetabilisk olja som är bra för huden, allmänhälsan, synen och för att begränsa fällperioderna och sist men inte minst Show Dog som producerar päls - snabbt! Den är även bra för huden, allmänhälsan och synen.

* Bada hunden regelbundet (dvs var 7-14:de dag) i näringsgivande produkter, förslagsvis Botaniqa Active Line Shampoo och Coat Mask (Coat Mask är ett kraftfullt balsam som kan användas som inpackning eller balsam beroende på hur mycket man späder ut produkten). Dessa produkter innehåller ca 30% aktiva ingredienser som verkligen arbetar med huden och pälsen. När man använder produkter med så mycket aktiva ingredienser så kan dessa på sikt bygga upp ett lager på huden - det är ingen fara men efter några bad när man börja mätta behovet av ingredienserna kan hunden se lite fet ut i pälsen, då är det dags för en djuprengöring!
Därför rekommenderar vi att man i var fjärde bad gör första schamponeringen med Botaniqa Basic Deep Clean Shampoo eller Plush Puppy Deep Cleansing Shampoo, och därefter med Active Line igen - i samma bad. Kom ihåg att föna och borsta hunden efter badet - vare sig det är en kort- eller långhårig ras - detta är det bästa, och det enda, sättet att få ut alla de döda stråna. För varje dött strå som försvinner ges plats till ett nytt friskt strå att växa.

* Botaniqa Regenerating Boosting Serum, Botaniqa Deep Conditioning Coat Oil, Plush Puppy Seabreeze Oil, Plush Puppy Intensive Coat Rescue är fyra produkter som är fantastiska för att ge pälsen det lilla extra!
Serumet blandar du i schampo- och/eller i balsamblandningen, detta innehåller massor av naturliga aktiva ingredienser och ger en fin glans och hjälper verkligen till att reda ut trasslig päls, dessutom innehåller produkten ett värmeskydd.
De båda pälsoljorna kan man applicera koncentrerat på torr päls, blanda med vatten och spraya på i torr eller blöt päls, eller, vilket jag rekommenderar att man blandar i en skvätt (brukar rekommendera ca 1 tesked till 1 liter balsamblandning) i balsamet - på så sätt fördelas produkten bäst i både hud och päls. Tänk på att inte använda pälsolja inför utställning om du vill få volym. Detta kan ge en fet känsla på pälsen.
Coat Rescue är en naturlig inpackning som du kan blanda med balsamet.

TOVOR


Några grundläggande rekommendationer är:

* Massera aldrig in produkterna när du badar din hund! Späd ut, häll över och dra sedan fingrarna genom pälsen.
* Klappa din hund medhårs när ni gosar. Det är märkligt att en korthårig hund klappar alla från nacken och bakåt men en långhårig hund vill alla rufs om rejält.

När man känner en tova på sin hund så är det ett tecken på att det kan vara dags att bada. Om hunden är relativt nybadad kan det bero på olika orsaker att den tovar snabbt, t.ex slarv när man fönat och borstat, fällperiod/pälsbyte, skiftande väderlek och temperatur, barr eller andra små föremål som fastnat i pälsen.

Är hunden så pass tovig att den måste redas ut INNAN bad så bör man ha ett bra tovutredningsspray - förslagsvis Botaniqa Tangle Free Spray eller Plush Puppy OMG Grooming Spray. Spraya på tovan, "dutta" med tumme och pekfinger så tovan blir genomblöt, börja därefter att borsta ytterst i tovan. Jämför det lite med hur man löser upp en fläta - den börjar man ALDRIG längst in att reda ut, det gör bara att flätan (tovan) knyter sig ytterligare. Jobba sakta och metodiskt utifrån och in. Känner du att du är i ett katastrofläge där en sax måste bli inblandad - då har det gått för långt, men i detta läge - klipp inte tovan rakt av utan klipp ett jack i pälsens växtriktning och fortsätt sedan att borsta.

Har hunden bara någon/några enstaka tovor så bada den. Använd produkter som hjälper att reda ut och hålla tovorna på avstånd. Jag rekommenderar Botaniqa Smooth Detangling Shampoo (spädes 10-15 ggr ca) och Botaniqa Intense Treatment Coat Mask (spädes 10-20 ggr ca) - om man hellre vill använda Plush Puppy serien så är det Conditioning Shampoo with Evening Primrose och Silk Protein Conditioner som gäller - och ca 15-20 ml Botaniqa Regenerating Boosting Serum i såväl schampoblandningen som coat mask mixen. Dra fingrarna genom pälsen så reder du ut lite även i badet.
Föna och borsta DIREKT efter badet - på detta sätt sparar du päls och arbete, och smärta för hunden!
Börja med att spraya tovutredningssprayet över hela hunden, föna sedan i pälsens växtriktning och borsta åt samma håll. Använd spray vid tovor och dra aldrig i tovan. Stannar borsten/kammen, släpp den då och spraya sedan och red ut tovan. Det kan vara frustrerande, men gör detta varje vecka så blir det snart en trevlig stund både för dig och din hund.

Borste och kam är också viktigt. 
Min rekommendation är en borste med rundade metallpins och en metallkam med rundade tänder (min favorit är Hindes Stålkam - "Mirakelkammen")!

Många skyller sina tovor på att deras hundar "får leva hund"... dålig ursäkt!
Jag har själv sedan 1990 Tibetansk Terrier. Långhårig ras med underull och täckhår, en päls som inte ska vara frisyrklippt utan ganska naturlig - det innebär att jag behöver pälsen att vara frisk, vital, stark och hålla i topparna. En kluven hårtopp går ALDRIG att reparera! Den får man klippa av!
Jag låter mina hundar leva hund, dock väljer jag var. 

STELA LEDER

En hund behöver inte vara gammal för att ha ont i lederna.
Innan en hund visar tecken på stelhet eller smärta så har det gått långt eftersom de aldrig kan säga till när det börjar att göra ont.

Vi har några olika alternativ:

* YuMOVE Active Dog är ledtabletter som förebygger och fungerar som en stötdämpare för lederna. Rekommenderas till yngre (upp till 6 år) hundar som ännu inte visar symptom.

* YuMOVE Dog är Storbritanniens ledande produkt för just ledbesvär, minskad rörlighet etc. Produkten är kliniskt bevisad (Royal Veterinary College of London) att ge en ökad mobilitet på så kort tid som 6 veckor. De flesta som testar YuMOVE Dog märker en förbättring mycket snabbare.

* YuMOVE Working Dog är utformad för hårt arbetande hundar, dels fungerar den som en stötdämpning och smörjer lederna men den hjälper också till att hundens återhämtning efter ett arbetspass blir mycket effektivare.

Intressant är att det idag pratas mycket om grönläppad mussla. Vissa tillverkare av liknande produkter hävdar att det inte går att få ut tillräckligt med styrka ur musslorna. Detta har Lintbells motbevisat genom forskning, mycket pengar och intresse!
I samarbete med den Nya Zeeländska staten har Lintbells upptäckt att musslorna (som odlas i de renaste och klaraste vatten man kan tänka sig) kan skilja sig så mycket som upp till 4-dubbelt i styrka. I en och samma vik som musslorna odlas kan alltså musslorna på den ena sidan vara fyra gånger så stark som de på den motsatta sidan!

Genom att kallpressa färska musslor får Lintbells ut en otroligt effektiv styrka av grönläppad mussla. Det, i kombination med andra naturliga högkvalitativa ingredienser, gör att dessa ledtillskott är oslagbara!

Ta ditt ansvar! Ge din hund ett aktiv liv! Ge din hund YuMOVE!